Witaj, jeżeli masz konto lub zarejstruj się
Zobacz koszyk
Ilość prod.: 0 szt.
Wartość: 0,00 zł
  1. Przechowalnia (0)
  2. Kontakt
  3. Pomoc
  1. Siorba.pl
  2. O Yerba Mate
  3. Klub Siorbera
  4. Twoje konto
  5. O nas
  6. Kontakt
  7. Pomoc
Kurier UPS

Parzenie Yerba Mate

Rytuał picia


Zarówno herbata, jak Yerba mate są napojami o bogatej tradycji i posiadają rytuały związane z ich piciem. Zwyczaje te, powstałe na przestrzeni setek lat, mają zapewnić nie tylko najlepszy smak naparu, ale także zagwarantować pełną duchową harmonię. Protoplaści picia Yerby mate, czyli Indianie Guarani, początkowo cedzili ją przez zęby. Następnie spróbowali cienkiej, zrobionej z trzciny rurki, która jednak okazała się niepraktyczna, gdyż nie oddzielała fusów od naparu. Ostatecznie lud dorzecza Parany zaczął używać bambusowej rurki, która na jednym z końców wyposażona była w specjalne sitko, zapobiegające dostawaniu się fusów do ust. Był to prototyp bombilli, która stosowana jest do dzisiaj.

Matero


Yerbe matę zaparza się i pije z naczynka zwanego matero. Wykonane jest ono z tykwy (roślina z rodziny dyniowatych), lub np. z drewna Algarrobo (drewna pozyskiwanego z niektórych spośród 45 gatunków roślin Prosopis). Każde naczynie wymaga przygotowania, zanim pierwszy raz zaparzy się w nim Yerba mate. Czynność ta nazywana jest „curado”. W przypadku naczyń wykonanych z drewna, wskazane jest by rozsmarować po ich wnętrzu prawdziwe masło, a następnie odstawić matero na trzy dni. Podczas pierwszych tygodni użytkowania fusy po yerba mate zostawia się na noc, by zaszły pożądane reakcje chemiczne uszlachetniające naczynie.
W przypadku naczyń wykonanych z tykwy curado przebiega zupełnie inaczej. Zasypujemy naczynie do połowy suszem ostrokrzewu, zalewamy wodą w temperaturze 75 st.C, a następnie wlewamy do środka kilka kropli mocniejszego alkoholu. Tak przygotowane matero odstawiamy na czas od trzech do siedmiu dni. Po tym czasie usuwamy ze środka tykwy wszystkie możliwe resztki owocu (np. za pomocą metalowej łyżeczki).

Bombilla


Yerba mate spożywana jest przez bombillę, tradycyjną rurkę przeznaczoną specjalnie do tego celu. Bombilla może być zrobiona ze stali nierdzewnej, srebra, platyny lub bambusa. Bombille wyposażone są w sitka filtrujące i przepuszczające wyłącznie napar. Często przy ustnikach tych rurek znajduje się specjalny pierścień, który pełnić ma funkcję chłodzącą.

Parzenie Yerba Mate


Aby przygotować najlepsze Yerba mate, należy wsypać susz od połowy do 3/4 naczynka. Następnie delikatnie przechyl tykwę, by ułożyć zioła po jednej stronie naczynia. Bombille należy umieścić w tej części, w której nie ma suszu. Nie mieszaj naparu bombillą! Do Matereo dolej wody w temperaturze 70 – 80 st. C. Napar Yerba mate zalewać można tak długo, aż nie straci mocy (w zależności od gatunku od kilku do nawet kilkunastu razy).

Inne zasady tyczą się spożywania Yerba mate na zimno, czyli terere – więcej o tym zagadnieniu piszemy w dziale “Terere – Yerba Mate na zimno”

Zobacz także:

[No JavaScript support]