Witaj, jeżeli masz konto lub zarejstruj się
Zobacz koszyk
Ilość prod.: 0 szt.
Wartość: 0,00 zł
  1. Przechowalnia (0)
  2. Kontakt
  3. Pomoc
  1. Siorba.pl
  2. O Yerba Mate
  3. Klub Siorbera
  4. Twoje konto
  5. O nas
  6. Kontakt
  7. Pomoc
Kurier UPS

Historia Yerba Mate

Początek historii Yerba Mate


Jako pierwsi, dobroczynne właściwości Yerbamaty odkryli Indianie Guarani zamieszkujący dorzecze rzeki Paragwaj. Susz z ostrokrzewu zawsze nosili przy sobie jako niemal niezbędny element ekwipunku. Ten „boski” napar był niezastąpiony w trudnych warunkach, w których przyszło żyć ludowi Guarani. Wpływał on na wytrzymałość, pozwalając radzić sobie ze zmęczeniem, a także działał uspokajająco. Duże znaczenie dla Indian miało również to, iż Yerba mate znacząco hamowało apetyt. Picie Yerby stało się dla ludu z dorzecza Paragwaju rytuałem. Na początku cedzono napar przez zęby, następnie spróbowano zwykłej rurki wykonanej z trzciny, by ostatecznie stworzyć rozwiązanie najbardziej praktyczne – wykonany z bambusa prototyp współczesnej bombilli. Yerba mate (zwana przez tamtejszych Indian „caá”) spożywana była w kręgu, naczynie z naparem podawano sobie w kolejności zgodnej z hierarchią plemienną, tak samo jak Indianie z Ameryki Północnej podawali sobie fajkę pokoju.

Gdy w końcówce XVI wieku hiszpańscy misjonarze jezuiccy dotarli do dorzecza Parany, zauważyli, że miejscowa ludność zażywa napar z rośliny o wiecznie zielonych liściach, i że napar ten posiada specjalne właściwości zwiększające u tubylców odporność na zmęczenie. W rozmaitych kronikach doczytać się można również, iż marynarze hiszpańscy także dostrzegli lecznicze właściwości yerba mate. Picie tego napoju pozwalało uniknąć szkorbutu – choroby, która nękała ich ze względu na niejedzenie przez dłuższy czas świeżych owoców i warzyw (nie dostępnych podczas podróży po oceanach). Choć na początku Hiszpanie byli przeciwni używce, której nie znali, stopniowo (głównie za sprawą jezuitów) Yerba mate zyskiwała coraz większe znaczenie.

Dopiero w roku 1670 rozpoczęto pierwszą hodowlę ostrokrzewu paragwajskiego, do tego czasu korzystano wyłącznie z dzikich zbiorowisk. Hodowla tej rośliny należała jednak do bardzo trudnych. Nasiona ostrokrzewu są bardzo twarde i niełatwo doprowadzić je do kiełkowania. By zmiękczyć ich skorupkę, jezuici karmili nimi drób, a następnie zasiewali pola jego odchodami. Była to ich tajemnica, sto lat później dla osiągnięcia tego samego efektu plantatorzy moczyli nasiona Yerba mate w gorącej wodzie.


Okres reducciones


Jezuici zbudowali plantacje, nazywane „reducciones” w celu zmniejszenia dystansu pomiędzy niedostępnymi rejonami występowania zioła, a obszarami wymiany handlowej. Na plantacjach tych pracowali Indianie Guarani, wabieni przez jezuitów rozmaitymi świadczeniami i podarkami. Jezuici nakłaniali ich, by Ci osiedlali się w wyznaczonych miejscach i przestrzegali narzuconych im, surowych regulaminów. Jezuici szybko zorientowali się, iż hodowla Yerby mate jest niezwykle lukratywnym zajęciem i wkrótce stała się ona ich głównym źródłem utrzymania. W tamtym czasie w rejonie zwanym dzisiaj Misiones powstało trzydzieści wiosek zamieszkanych przez rdzennych mieszkańców tej ziemi. Reducciones odgrywały dwuznaczną rolę – z jednej strony przygotowywały Indian na nieuniknioną konfrontację z cywilizacją europejską i jej dominacją, z drugiej jednak niszczyły świadomość kulturową Guarani. Redukcje miały się dobrze aż do 1768 roku. Gdy doszło do kasacji zakonu, jezuici opuścili ten region, a państwo Indian zaczęło się stopniowo rozpadać.

W XIX w. o omawiany obszar, będący kolebką hodowli yerba mate, toczyły się działania zbrojne pomiędzy Paragwajem i Argentyną. Paragwaj nie miał jednak większych szans w obliczu sojuszu, jaki zawarli z Argentyną Brazylia i Urugwaj. Najbardziej krwawy konflikt Ameryki południowej (prawie dwa miliony ofiar!) zakończył się zwycięstwem Argentyńczyków, od tego czasu to oni władali obszarem występowania Yerba mate. Produkcja ostrokrzewu paragwajskiego rosła jednak na terenie Brazylii, a sama Argentyna będąc największym konsumentem tego zioła, wprowadzała liczne dekrety, aby zachęcać rodzimych rolników do uprawy. Jak wspomniano wcześniej, Jezuici nie zdradzili sekretu radzenia sobie z trudnościami dotyczącymi kiełkowania nasion, dlatego Argentyńczycy prowadzili w tym celu badania naukowe.

Pierwsza plantacja Yerba Mate


Dopiero w 1896 roku, człowiekowi nazwiskiem Neuman, który przebywał w „Nueva Germania” (Paragwaj), udało się osiągnąć kiełkujące nasiona (po bardzo wielu nieudanych próbach). W 1903 roku w miejscowości San Ignacio, leżącej w prowincji Misjones, założono pierwszą po jezuitach plantację Yerby mate. Uprawa Ostrokrzewu paragwajskiego znalazła się w rękach Gaucho – południowoamerykańskich kowbojów, trudniących się głównie ujeżdżaniem koni, byków, a także hodowlą bydła. Podobnie jak niegdyś Indianie z ludu Guarana, tak teraz Gaucho zawsze nosili przy sobie zestaw do parzenia Yerba mate – tzn. stalową bombille, czajnik i drewniane, bądź metalowe naczynko mate. To oni podnieśli range picia tego naparu do ogólnokrajowego zwyczaju.

Yerba Mate obecnie


Gwałtowny rozwój uprawy Yerba mate nastąpił mniej więcej w połowie dwudziestego wieku. Według szacunków powierzchnia upraw ostrokrzewu wynosi dzisiaj około 140 tys. ha. Plantacje nadal zakładać można tylko w ściśle określonych rejonach naszej planety, pomimo licznych prób przeniesienia ich w inne miejsca. Czyni się to, tak jak kiedyś wśród lasów podzwrotnikowych. Zbiory dokonywane są ręcznie, a podczas hodowli używa się wyłącznie naturalnych metod, bez stosowania jakiejkolwiek chemii. Cięcie i paczkowanie Yerby mate jest obecnie procesem w pełni zautomatyzowanym, co zapewnia najwyższą jakość finalnego produktu. Każdego roku powstaje około 300 000 ton suszu. Dystrybucja, handel i uprawa Yerby mate jest współcześnie ogromnym i prężnie rozwijającym się przemysłem, stanowiącym bardzo ważną część gospodarki Paragwaju i Argentyny. Można ją kupić w wielu odmianach, jak dotychczas udokumentowano bowiem 180 odmian tego gatunku. Jeszcze więcej istnieje wariacji smakowych uzyskiwanych przez domieszki suszonych owoców, czy ziół. Yerba mate cieszy się ogromną i wciąż rosnącą popularnością niemal na całym świecie. Także w Polsce można łatwo kupić susz z ostrokrzewu paragwajskiego, który służy do zaparzania Yerba mate. Sklep Siorba.pl prowadzi sprzedaż wyłącznie godnych polecenia gatunków tego zioła.

Zobacz także:

[No JavaScript support]