Yerba Mate – co to jest?

Yerba Mate to wysuszone, niekiedy również świeże, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, przeznaczone do robienia naparu, cieszącego się popularnością głównie na terenie Ameryki Południowej (Paragwaju, Brazylii, Urugwaju, Argentynie), jak również w niektórych krajach Bliskiego Wschodu – głównie Libanie oraz Syrii. Nazwę Yerba Mate zawdzięczamy jezuitom, którzy przekształcili łacińskie słowo herba (zioło) oraz mati, w języku keczua oznaczające tykwę, w której parzone jest zioło. Indiańska nazwa naparu, porównywanego często do herbaty to caá. Przeprowadzane badania wykazały, że średnia zawartość kofeiny w suchej masie liści Yerba Mate wynosi od 0,7 do 2 proc., prawie tyle samo, co w ziarnach kawy (1-2,5 proc.). Ze względu na swoje doskonałe właściwości smakowe i prozdrowotne, napar ten cieszy się dużą popularnością i można go znaleźć w profesjonalnych sklepach z Yerba Mate na całym świecie.

Zobacz także:

[No JavaScript support]